|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Mester Galéria és Közösségi Tér
Mester Galéria és Közösségi Tér
 
Archívum - Mester Galéria
 
 
Facebook: https://www.facebook.com/mestergaleria
 
Kedves Résztvevők!

Sajnos a mai nappal, azaz 2020. március 17-től kezdődően a Mester Galéria és Közösségi Tér bezárt, de a Te sztorid! rövidfilmes pályázatunk tovább folytatódik, így várjuk tőletek a kialakult helyzethez alkalmazkodó kreatív kisfilmeket és animációkat.

A következő hetekben pedig könyvajánlókkal, filmajánlókkal, és izgalmas, a digitális oktatást kiegészítő posztokkal jelentkezünk!

Vigyázzatok magatokra és a körülöttetek levőkre!

Mester Galéria csapata


 
 
A TE SZTORID!
A Mester Galéria és Közösségi Tér rövidfilm és animációs pályázata

FIGYELEM!!!


A helyzetre való tekintettel, megváltoztatjuk a Te sztorid! rövidfilmes pályázatunk 2020. április 30., éjféli beküldési határidejét.

Az új határidő: 2020. augusztus 31., éjfél!

Szeretnénk, ha a pályázat lezárása és díjátadója méltó lenne a beérkezett pályamunkákhoz, azonban a kisfilmek nyilvános vetítésére úgy néz ki, nem lesz lehetőségünk májusban.

Reméljük a meghosszabbított határidő lehetőséget ad arra is, hogy a szabadban, közösen valósítsátok meg az eredeti elképzelésetek!

De addig is, ne feledjétek: több kisfilmmel is nevezhettek, így akár egy a mostani helyzeteteket feldolgozó kisfilmet is beküldhettek.

Ha már megvolt a terved a forgatásra, de a kialakult helyzet miatt nem tudod azt megvalósítani, akkor tervezz újra, légy kreatív, és kezd el a forgatást!

A TE SZTORID RÖVIDFILMES PÁLYÁZAT TOVÁBBRA IS FOLYTATÓDIK!


A pályázati feltételeink nem változtak, de íme néhány tipp, hogy hogyan alkalmazkodj a videóddal a kialakult helyzethez:

 • Gondold át! Mivel nem javasolt elhagyni az otthonunkat, ezért a kültéri forgatás nehezen megoldható. Alakítsd át úgy az ötleted, hogy az otthon megvalósítható legyen!
 • Légy kreatív! Nem tudsz azokkal forgatni, akikkel eredetileg szerettél volna? Vonj be szereplőket a környezetedből, vegyél fel videó beszélgetéseket, vagy mint egy mozaik, fogassatok külön-külön és vágjátok azt össze!
 • Tervezz újra! Úgy érzed a fenti két javaslat ellenére, sem tudod megvalósítani, amit elképzeltél? Az új helyzet, amihez mindnyájunknak alkalmazkodni kell, számtalan új és feldolgozni való történetet kínál: készíts interjút a környezetedben lévőkkel, vágj meg egy videóblogot vagy dokumentáld egy napodat.

Ez csak néhány példa arra, hogyan tudsz továbbra is nevezni a Te Sztorid! filmes pályázatunkra.

Milyen videókkal nevezhettek?
 • A pályázatra 2 és 6 perc közötti videókat várunk.
 • A rövidfilm lehet részleteiben vagy teljesen animált is.
 • A pályaművektől nem fikciós, hanem átélt történet megjelenítését várjuk.
 • Műfaji, egyéb formai és tartalmi megkötés nincs.

Kik és hogyan nevezhetnek?
 • A pályázatra középiskolás diákok egyénileg és csapatként is jelentkezhetnek.
 • A pályázatra IDE KATTINTVA tudsz regisztrálni!
 • Egy pályázó vagy pályázó csapat maximum 2 rövidfilmmel jelentkezhet.
 • A pályaművek csak stáblistával együtt érvényesek.

A pályázat eredeti határideje: 2020. április 30. (csütörtök), éjfél

• A Mester Galéria és Közösségi Tér „A Te sztorid!” című rövidfilm és animációs pályázatnak részvételi feltételei és szabályzata (pdf formátumban)

 
 
VIVA EL PERU
VINCZE ANGÉLA FESTŐMŰVÉSZ PERUI UTAZÁSA

Az utazás bemutatója megtekinthető a következő oldalon:
• VIVA EL PERU – FACEBOOK FOTÓALBUM


Régóta foglalkozom az ősi szimbólumokkal.

Mint festőművész és utazó bejárom azokat a helyeket, ahol a letűnt civilizációk megmaradt emlékeinek fontos üzenetei vannak az utókor számára.

Életem egyik legizgalmasabb utazása Peruba, a Föld egyik energiaközpontjához, ún. köldök-csakrájához vezetett. Az inkák fővárosának, Cuzconak a szó szerinti fordítása: köldök. A Nap tiszteletén alapuló inka vallás határozta meg az elődök életét (az inka szó jelentése: Nap), mindenkori uralkodójuk pedig a Napisten megtestesítője volt. A fejlett csillagászati ismeretekkel rendelkező indiánok ismerték a naptevékenység és a termékenység összefüggéseit.

Akkoriban a napsugárzás megváltozásával a termékenység is csökkent. Ennek okára nagy tudású, lelkes perui vezetőinktől kaptunk magyarázatot. Nappal fényimpulzusok érkeznek az agyba, és éjszaka a hipotalamusz jeleket küld a tobozmirigybe. A szembe jutó fény mennyisége határozza meg a melatonin termelést, amely stimulálja az agyalapi mirigyet és befolyásolja a luteinizáló és follikuluszt stimuláló hormon termelését. Ezek határozzák meg a termékenységi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron szintjét a szervezetben. Tudták, hogy a Nap mágneses tere kb. 4000 évente átfordul, és terméketlenséget, spontán vetélést, fejlődési rendellenességeket okoz. (Ezt már a maják is tudták.)

Akkor már csökkenőben volt az inka populáció, ezért épült meg a Machu Pichu, ahol kb. i.sz. 1450-től az inka (uralkodó) ágyasai, a „napszűzek” ablak nélküli házakban éltek, hogy ne érje őket a fény. Megpróbálták befolyásolni a természet erőit: növelniük kellett a naptevékenység által befolyásolt mágneses mezők hatását, és csökkenteniük az elektromos mezőket, ezért a hatalmas kőtömböket rézkapcsokkal fogták össze, és a tetőket réz lemezekkel fedték be. 1520 körül hagyták el a várost, amikor a napsugárzás ismét elérte a normális szintet, így a később érkező spanyolok már senkit nem találtak ott. (Ebben az időszakban Földünk más területein is nagy változások zajlottak: kevesebb volt a csapadék, helyenként iszonyatos aszályok pusztították a növényzetet, csökkent az óceánok vízszintje, s a termékenység máshol is hanyatlásnak indult.)

Az inkák szinte mindent tudtak a Földről, a Napról és a csillagokról. Fejlett technológiákat alkalmaztak például a hatalmas kőtömbök vágására, formálására, megemelésére és szállítására is. A ma Peruban élő kecsua indiánok még mindig a földi energiákban és a Nap erejében hisznek.

Rengeteg érdekes történetet halottam az indiánok magas szintű spiritualitásáról, energiákat hasznosító képességéről. E letűnt civilizáció különleges tudása sajnos elveszett számunkra, de megmaradtak rendkívül erős energiákat sugárzó szent helyeik, melyeket manapság is felkereshetünk.

A nyári napforduló idején, teliholdkor az egyik barlangban egy cuzcói mesternő (Hermina) ősi szertartásán vehettünk részt. Mivel hosszabb ideig tartózkodtunk Peruban, így nemcsak az alacsony légnyomást, s az oxigénhiányt, hanem az ottani ételeket és italokat is meg kellett szoknunk. Néhány napos magas láz és egyéb kellemetlenségek után már szinte mindenre ellenállóak lettünk. A szertartás éjszakáján kis csapatunk egy beteg társunkkal együtt – az aklimatizálódás ezen kezdeti állapotában – egy tükör simára lecsiszolt kövön didergett a jéghideg barlangban. Hermina halkan motyogott kecsua nyelven, majd a barlang tetején lévő lyukra mutatott. A nyíláson beszűrődött a holdfény, majd pontban éjfélkor a kőhöz ért, s ott egyenként megvilágított mindenkit. Már szinte megdermedve ültünk, és szemünkkel követtük a fény útját. Végül a kő közepén lévő növényeket is megvilágította, majd a citromokat, melyeket Pacha Mama (Földanya) tiszteletére kellett magunkkal hoznunk. Hermina folyamatosan imákat mondott és kezeit végig kitárva a magasban tartotta. Félóra elteltével már nem fáztunk, egyáltalán nem éreztünk hideget, csak kirobbanó energiát, frissességet. Mesterünk kivezetett a barlangból, ahol nagy meglepetésünkre több család is várakozott, akiket „megelőztünk”, de állítólag még ők is jól feltöltődhetnek odabenn. Reggelre lázas, beteg társunk meggyógyult…

Peru lakosságának 30%-át az Andokban élő kecsua indiánok alkotják, akik igen ritkán találkoznak fehér emberrel. Ezért nagy érdeklődés övezte csapatunkat, amikor a köderdőkön keresztül haladva az utolsó inka város, a 2980 m magasságban fekvő Choquequirao meghódítására indultunk.

Négy kísérőnk volt: az eldugott inka ösvényeket ismerő vezető, egy szakács (aki finom perui ételeket és gyógynövény teákat készített), két öszvérvezető öt öszvérrel, akik a hátizsákjainkat, vizünket és az élelmünket hozták utánunk. Hegymászás közben találkoztunk néhány hegylakó kecsua családdal. Teljesen önellátóak: lámát, alpakkát, baromfit tenyésztenek, és ánizst, kukoricát, babot termesztenek. A gleccser patak vizét hatalmas agavé levéllel vezetik a házukhoz. Mindenhol szeretettel fogadtak, amikor vizet kértünk tőlük. Mosolygós, napbarnított, az erős UV-sugárzástól gyakran sebes arcuk tökéletes nyugalmat, boldogságot és szeretetet sugárzott. A sok munka miatt a kézfogásuk olyan volt, mintha fakérget szorongattam volna. Ezek az emberek mindig tudják, mi fog történni, mikor mire számíthatnak, csak felnéznek az égre, megfigyelik állataik viselkedését, s minden egyértelmű számukra. Csodálatos, hogy náluk valóban megállt az idő, csaknem 500 évvel ezelűtt, ők még mindig együtt lélegeznek a természettel!

Az erdőben megcsúsztam egy kövön, lehorzsoltam a karomat. Kecsua vezetőnk, Sebastian egy közeli fa sárga virágával bedörzsölte a sebemet.

Ez sebösszehúzó és hámosító hatású – mondta.

Ezen felbuzdulva kikérdeztük minden növényről, ami az utunkba akadt. Megdöbbentő volt, hogy ebben az érintetlen környezetben szinte minden növény gyógyító hatású, és egészen pontosan tudják is, hogy mi mire jó!

„Természetesnek lenni a legnehezebb póz, amit az ember felvehet” – írta Oscar Wilde. Peruban, a kecsuák földjén nem ezt tapasztaltam, ők nagyon is emberek és olyannyira természetesek, ami „fejlett” civilizációnkban sajnos már kihalófélben van.

Vincze Angéla

 
 
„ITT A TAVASZ”– ELMARAD!
FERENCVÁROS LEGTEHETSÉGESEBB ÓVODÁSAINAK KIÁLLÍTÁSA

A KIÁLLÍTÁS ELMARAD!

A Mester Galéria és Közösségi Tér sajnos bezárt.

2020. március 18-án nyílt volna Ferencváros legtehetségesebb óvodásainak alkotásaiból a kiállítás. Minden alkotás egyedi és szemet, lelket gyönyörködtet.

Az összes beküldött munka megtekinthető a következő oldalon:
• „ITT A TAVASZ” CÍMŰ KIÁLLÍTÁS – FACEBOOK FOTÓALBUM


Reméljük, hogy tudunk finnissaget (záró rendezvényt) szervezni. Ha mégsem, akkor ezúton is gratulálunk a legfiatalabb alkotóknak, akik emléklapban is részesülnek a közös kiállításuk alkalmából. Az emléklapokat eljuttatjuk az óvodákba.

A plakátot, az emléklapot tervezte és a fotókat készítette: Zubkov Oleg

Tervezett megnyitó: 2020. március 18., szerda 17.00

 
Munkatársak:
Vincze Angéla - művészeti vezető
Oleg Zubkov - művészeti asszisztens
Coates Ádám - kulturális szervező
Fehér Renátó - kulturális szervező

Szakmai vezető:
Nyerusay Viktória
+36 (30) 686-4649

Elérhetőség:
Mester Galéria és Közösségi Tér
1095 Budapest, Mester utca 5.
Tel.: +36 (30) 686-4649
E-mail: mestergaleria@fmkportal.hu

Nyitvatartás:
Hétfő-Péntek: 10.00-18.00
Szombat, Vasárnap: zárva
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva