|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Bővebb információ: ferencvaroskalauz.hu   |   Facebook
 
 
 
» Archívum - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
 
BUDAPEST 150 – FELHÍVÁS
„JÓ, AKKOR MENJÜNK MOZIBA!”
Kedves Mozirajongók, kedves Ferencvárosiak és Budapestiek!

50 évvel ezelőtt nyílt meg az egykori Pest-Buda Mozi, és 110 éve a Kultúr Mozi (későbbi nevén Kinizsi Mozi, majd Blue Box Mozi, majd Kultiplex)!

A Ferencvárosi Művelődési Központ, a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény Ferencváros Önkormányzata kezdeményezésére köztéri és múzeumi kiállítással szeretne megemlékezni e két kultikus intézményről.

Arra kérjük önöket, hogy amennyiben rendelkeznek bármilyen emléktárggyal az említett mozikkal kapcsolatban, vegyék fel velünk a kapcsolatot! Mozijegyek, a mozik büféjében vásárolt termékek csomagolópapírja ugyanolyan fontos a számunkra, mint egy eredeti filmtekercs, filmvetítő gép vagy annak darabja. A lényeg, hogy kötődjenek a mi ferencvárosi mozijainkhoz.

A relikviákból összeállított kiállítás 2023. augusztus 22. és szeptember 23. között lesz megtekinthető a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben.

Helyszín: 1092 Budapest, Erkel utca 15.

Segítségüket előre is köszönjük!

Telefon: +36 (1) 218-7420 vagy +36 (20) 913-6717
E-mail cím: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
ELŐADÁS
MINDENTUDÁS AKADÉMIÁJA – ÓKORTÖRTÉNETI SZEMINÁRIUM
BIBLIA RÉGÉSZETI ELŐADÁS

2023. JÚNIUS 13., KEDD 14.00

A Bibliából ismert történetek régészeti háttere.

Előadó: Winkelmayer Zoltán egyiptológus, kutató

Ferencváros Önkormányzatának ingyenes programja „A teljesség felé” idősügyi koncepció keretében

A részvétel díjtalan.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
 
 
 
HELYTÖRTÉNETI SÉTA
LÁTOGATÁS A BOLGÁR ORTODOX TEMPLOMBAN ÉS
A BOLGÁR MŰVELŐDÉSI HÁZBAN
2023. JÚNIUS 14., SZERDA 10.00

A sétát vezeti: Gönczi Ambrus

Találkozó: a Szent István Kórház előtt a Nagyvárad téren.

A részvétel díjtalan.

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
ZENE-SZÓ-KÉP FERENCVÁROS
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2023
2023. JÚNIUS 24., SZOMBAT

18.00
Irodalmi séták okostelefonnal

A Pál utcai fiúk nyomában, Ottlik Géza Hajnali háztetők és a József Attila Ferencvárosban című interaktív, vezetett sétákat mutatja be Márkus Zsolt, a SZTAKI eLearning Osztályának vezetője.

19.00
Závada Pál Hajó a ködben

című regényének eHangoskönyv változatából részleteket olvas fel Fodor Tamás színművész és a szerző.

20.30
Kassák-hangulat terem

Hérincs Dániel zeneszerző és Magolcsay Nagy Gáborköltő elektronikus zenei összeállítását hallhatják az érdeklődők. Ez idő alatt mozitermünkben fényjáték kíséri a Kassák-hangulatot.

21.00
KineDok filmvetítés
A magunk módjára üvölteni / Howling like we do

magyar–szlovák dokumentumfilm, 97 perc, 2022
Rendező: Dér Asia

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com
 
 
 
FILMKLUB
CSAK SEMMI SZEXET, KÉREM, ANGOLOK VAGYUNK!
2023. JÚNIUS 29., CSÜTÖRTÖK 15.00
2023. JÚNIUS 30., PÉNTEK 16.30


CSAK SEMMI SZEXET, KÉREM, ANGOLOK VAGYUNK!
angol filmvígjáték, 91 perc, 1976

Rendező: Cliff Owen

Egy bankintézet mindennapjait fenekestől felforgatja a szomszédjába költöző szexbolt. Képtelen bonyodalmak és kacagtató jelenetek egy kortalan filmben.

Ferencváros Önkormányzatának ingyenes programja „A teljesség felé” idősügyi koncepció keretében

Regisztráció: ferencvarosigyujtemeny@gmail.com

A részvétel díjtalan.
 
 
 
A TIZENKILENCEDIK FŐVÁROSI KÖLTÉSZET NAPI VERSILLUSZTRÁCIÓS
PÁLYÁZAT DÍJAZOTTJAINAK KIÁLLÍTÁSA
Részletek:
http://egyesulet.ferencvaroskalauz.hu/versillusztracios-palyazat/


A magyar költészet napját, József Attila születésnapját középpontba állító 19 éves hagyományápoló programját a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület 13. alkalommal hirdette meg fovárosi szinten. Idén 62 iskolából 105 felkészítő tanár diákjai küldték be munkáikat.

A zsűri az előválogatás után a kiállításra kiválasztott rajzokat a pályázati kiírásban szereplő öt szempont szerint pontozta. A XIX. Fővárosi költészet napi versillusztrációs pályázatra érkezett 651 rajzból a zsűri 230 alkotást választott ki, amelyek a Ferencvárosi Helytörténeti Gyujteményben és a Boráros Téri Könyvtárban tekinthetők meg 2023. június 30-ig.

A belépés ingyenes.
 
 
 
FERENCVÁROS ÉVSZÁZADAI
ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS
Állandó kiállításunk végigkalauzolja a Látogatókat Ferencváros történetének legjelentősebb állomásain. Hét tabló, megannyi érdekes kép, tárgyak és szobrok mutatják be a városrész alakulását az 1400-as évektől egészen a XX. század történelméig.

A személyes találkozásig barangolja be virtuálisan a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítását!

Az állandó kiállítás elérhetősége a honlapunkon:
http://ferencvaroskalauz.hu/kiallitasok/allando-kiallitas/


A virtuális kiállítás közvetlenül elelérhető itt:
https://my.matterport.com/show/...
 
 
 
Rólunk
 
Ugyan a helytörténeti emlékanyagok, ismeretek gyűjtésének, és terjesztésének természetesen Budapest azon városrészeiben, melyek Nagy-Budapest 1950. évi kialakítása előtt önálló közigazgatással, és ami ennél is fontosabb, önálló identitással rendelkeztek jelentős hagyományai voltak, a nevét 1792. december 4-én I. Ferenc király után elnyerő Ferencváros történetének, múltjának megismeréséhez, a még fellelhető írásos és tárgyi emlékanyagok gyűjtéséhez és feldolgozásához már az 1950-es évek második felében hozzákezdtek a kerületben. A helyi tanács művelődési osztályának munkatársai Xantus Zoltán és Kóbor István vezetésével indították meg a gyűjtő és kutatómunkát, s ennek eredményeképpen már 1959-ben napvilágot is látott az első, Ferencváros múltját bemutató helytörténeti kiadvány (A Ferencváros története – szerk. Xantus Zoltán), melyet 1970-ben újabb követett, a Ferencvárosi szél. Ez utóbbi elsősorban a kerületben élő művészek, írók, költők alkotásai, versei, tárcái, novellái segítségével próbálta meg visszaidézni a századforduló ferencvárosi utcáinak, kiskocsmáinak hangulatát, az itt élők mindennapjait.
 
 
A kerületben folyó helytörténeti kutatómunka révén sikerült még két nagyobb szabású munkát megjelentetni 1973-ban Ferencvárosi képek, illetve 1992-ben Ferencvárosi évszázadok címmel, s 1973-ban egy időszaki helytörténeti kiállítás is megnyílt. A kutatást, gyűjtést, feldolgozást azonban nagymértékben megnehezítette, hogy nem sikerült biztosítani külön intézményes kereteket e helytörténeti munka szakszerű folytatásához, az e munkával foglalkozók állandó raktározási gondokkal küszködtek, a begyűjtött emlékanyagot 3-4 évente átköltöztették, hol a kerületi tanács raktárába, hol egy helyi óvoda használaton kívüli helyiségébe került, végül egy lakóház pincéjében kötött ki. Ezt a nehéz helyzetet oldotta meg végül 1997-ben a Ferencvárosi Önkormányzat, amikor a Pipa u. 4. sz. alatti társasház egyik lakását megvásárolta, és átalakíttatta oly módon, hogy az alkalmassá vált mind az addig begyűjtött emlékanyag raktározására, mind kiállítások rendezésére.

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény 1998 novemberében nyerte el működési engedélyét, s kezdhette meg a szakmai munkát, a fővárosi közkönyvtárakban, levéltárakban, múzeumokban folytatandó kutatást, a gyűjteményi anyag újrafeldolgozását és kutathatóvá tételét, valamint mint azt a mai napig is fő céljának véli, szorosabb kapcsolatot alakított ki a kerületi általános- és középiskolákkal. A Gyűjtemény jelenleg egy nagyjából 13 ezer fényképet magába foglaló fotótárat, egy több mint ezerötszáz kötetet tartalmazó könyvtári, 5000 darabos kisnyomtatványi és plakátrészleget kezel, ezt a gyűjteményi anyagot egészíti ki az a mintegy 300 tárgy - elsősorban múlt századi és századfordulós használati eszközök - melyet az elmúlt évtizedek során sikerült begyűjteni.
 
 
2002 óta folyik a Gyűjtemény és a Ferencvárosi Helytörténeti Kör, majd 2005 óta Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület által közösen megszervezett Ferencvárosi Séták című helytörténeti vetélkedő-sorozat, melynek során a kerületi általános iskolák felső tagozatosai számára háromfordulós, a középiskolások számára pedig egyfordulós versenyt rendeznek. A vetélkedőket kiegészíti az a helytörténeti foglalkozás-sorozat, melyben heti rendszerességgel múzeumlátogatásokon, helytörténeti kutatómunkában és egyéb múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődő általános iskolások. A rendezvények közül minden évben kiemelkedőnek bizonyul a Költészet Napja alkalmából meghirdetett versillusztrációs pályázat, melyen nagyjából ezer alsó-és felső tagozatos iskolás, valamint középiskolás vesz részt.
 
 
2006 őszén a Gyűjtemény a Ráday utca 18. számú épületben kapott új, állandó otthont, s ezzel új távlatok is nyíltak, hiszen az új kiállítóterek létrehozatalával egyszerre akár három kiállítás is működtethető, a raktárhelyiségek és irodák pedig biztosítják a gyűjtés és feldolgozás követelményét. A gyűjtemény legfőbb célja, hogy változó, és főképpen fejlődő kerületünket folyamatosan dokumentálja, hogy az elkövetkező évtizedek ferencvárosi polgárai minél színesebb és részletesebb képet kapjanak és alkothassanak városrészük rég- és közelmúltjáról.
 
 
Elérhetőség

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 18. (bejárat az Erkel utca 15. felől)
Tel: +36 (1) 218-7420
E-mail: info@ferencvaroskalauz.hu

Nyitva tartás:
Keddtől - péntekig 10-18 óra között
Szombaton: 10-14 óra között
Vasárnap és hétfőn zárva
 
 
További információk

Facebook: Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Web: www.fmkportal.hu
, www.ferencvaroskalauz.hu
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva