|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Kiállítás
„ENYÉSZET”
 
A Ferencvárosi Művelődési Központ Pincegalériája sok szeretettel meghívja Önt és kedves barátait
a Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégium
„ENYÉSZET” című kiállítására.

Megnyitó: 2017. december 6., szerda 17.00

A kiállítást megnyitja: Sinkó István festőművész

Megtekinthető: 2017. január 17-ig


Helyszín:
Ferencvárosi Pincegaléria
(1095 Budapest, Mester u. 5.)

Enyészet.

Elmúlás, pusztulás - mondja az értelmező Kisszótár az Enyészet szóra. Biológiai értelemben használjuk, mégis több messzebbre mutató a kifejezés. Régebben a november hónapot is a z Enyészet havának nevezték. Tágabb értelemben minden romlandóságában felbukkanó tárgy, eszme elmúlásáról is e szóval beszélünk. Olyan gondolatok is elenyésznek melyek futó élményként, vagy épp súlyos, hosszú fájdalomként voltak jelen életünkben. S az emberi lét elmúlása is az enyészet része. „elhull a virág, eliramlik az élet”- írja Petőfi a Szeptember végén című versében, s a szemünk előtt már meg is jelenik a haldokló természet, a haldokló költő.

Az enyészethez társuló vizuális fogalmak például a kopott, rozsdás felületek, barnásszürke árnyalatok, piszkosfehér színek, repedt, töredezett faktúrák. Mindaz, ami a pusztulást, szétesettséget felidézi, felidézheti. A képzőművészet számos példát nyújt e fogalom megjelenítésére Mednyánszky hóban fekvő első világháborús halottaitól Beuys vagy Serra rozsdás vasaiig, esetleg Kokas Ignác repedezett szürkészöld enyészet-tájaiig. A halál, a romlás, a pusztulás vizuális megjelenítése örök téma, s minél több anyag válik műalkotás formálójává, minél nagyobb a felhasználható készlet annál inkább asszociatívabb a megvalósuló mű. A fotó megjelenésével, a roncsolt fénykép, a túlhívott, alulexponált, vegyszerekkel kezelt kép bemutatásával a fotósok is felsorakoztak a múlandóság ábrázolásához.

A mostani festő-fotószakos tárlat is ennek a gondolatnak, az enyészet ábrázolásának minél szélesebb formában való kiterjesztésére tesz kísérletet. Sokféle anyag, sokféle eljárás és sok érdekes ötlet, eszme, gondolat találkozik a falakon. Mintha Pilinszky János sorai visszhangzottak volna a fiatal alkotókban: „A csönd. A kertek végső mámora. A lombok átszellemült ritkulása. Mozdulatlan ragyogás. Ahogy a szépség átlényegül a pusztulásba.”
 
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva