|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - A HAVASI GYOPÁRTÓL A HÓVIRÁGIG
A HAVASI GYOPÁRTÓL A HÓVIRÁGIG
 
A ferencvárosi természetjárás története a Kálmán Asztaltól a Leövey Klára Gimnáziumon - Szentirmayné Kovácshegyi Erzsébet életművén - át az FTSK Hóvirág szakosztályig

A Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény szervezésében június 8-án 17 órakor nyílt meg egy különleges kiállítás párosítás.

Elsőként Szentirmay Miklósné Kovácshegyi Erzsébet (1907. december 12. Óbuda-2001. április 9.) életútját bemutató tablókon követhetjük végig az értelmiségi lét változatos kiteljesedésilehetőségeit a XX. században.

Erzsébet 1925-ben nyert felvételt az akkor megnyílt Testnevelési Főiskolára, 1928-ban szerzett középiskolai testnevelő tanári oklevelet. Három éven át volt főiskolai magasugró bajnok, gyógytorna tanári és táncmesterképző képesítést szerzett és 1928-29-ben lett a Ferencvárosi TornaClub akkormegalapított tornaszakosztályának vezetője. Életét végigkísérő hivatássá végül a tanítás lett, bár 1956-ban kiderült, hogy a tanfelügyelet rendszerébe nem egészen illett munkássága, vagy esetleges múltja miatt.

Ez a kiállítás reményeink szerint rávilágít arra, hogy hogyan kerekedett felül Erzsébet életében a kor elvárásain a szakmaiság, a pedagógusi munkában való elkötelezettség.

A párhuzamos kiállítás témája nem egyéni életutat, hanem immár több ezer embert mozgósító szövetségi majd egyesületi összefogás történetéről állít emléket.

Az 1963-ban a Kiss Ádám által létrehozott,negyven vállalati szakosztályt magában foglaló Ferencvárosi Természetbarát Szövetség átalakulását követhetjük nyomon a rendszerváltozás és az igény szerinti újrakezdés tükrében.

A kiállítás 2018. augusztus 18-ig megtekinthető az alábbi nyitvatartási időben:
keddtől péntekig 10-18 óráig,
szombaton 10-14 óra között
 
 
 
 


 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva