|
|
 
» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - HÍREK
Sikeres JAT projektek
 
A Ferencvárosi Művelődési Központ szervezésében megvalósuló mentor program célja, hogy hátrányos helyzetű, szegregált környezetben élő gyerekeket segítsen a pályaválasztásban. A mentor programban a gyerekek összesen hét intézményt látogatnak meg.

A Szívvel, lélekkel, szeresd Ferencvárost! - Találd fel, találd ki, magad is légy kreatív projektelem a JAT Városrehabilitációs mini-projektek keretében valósult meg. Az FMK szakemberei által megvalósított összetett, közösségépítő, oktatási, életmódváltást ösztönző projekt egyszerre használt pedagógiai, szociológiai, fejlesztési módszereket és élményelemeket. A JAT projekt a középső Ferencvárosban élő és itt tanuló diákok fejlesztését szolgálta, sikeresen. A programba a terveknek megfelelően 14-25 év közötti fiatal felnőtt korosztály vett részt. A gyermekek kiválogatásában Berecz Dénes tanácsait követte az FMK. Szakmai szempontok alapján a legmegfelelőbb döntés szerint a projektbe a Molnár Ferenc Általános Iskolában fejlesztési feladatokat végző Pressley Ridge Magyarország Alapítványt tanodájában fejlesztett hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok kerültek be. A projekt a fejlesztőpedagógiai elvek szerint hét elemből állt. Az egymásra épülő elemek, a látott, hallott és személyesen tapasztalt élményanyag kiválóan segítette a fiatalokat a pályaorientációban. Megismerhettek speciális szakmacsoportokat, szempontokat.
 
 
A projekt keretében felkeresett mentorintézmények: Prezi szoftverfejlesztő cég, Design Terminál, Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, MÜPA-Ludwig Múzeum, Nemzeti Színház, Capa Fotográfiai Központ és a Magyar Televízió Székháza.

2014. szeptember 17-én a Prezi szoftverfejlesztő cégnél tettek látogatást, ahol a gyerekek a modern kommunikációs eszközökkel, informatikai fejlesztésekkel ismerkedhettek meg. Szeptember 24-én a Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központot látogatták meg, ahol a nemzetközi és magyar designművészet lehetőségeibe nyertek betekintést ismerkedtek. Itt a gyerekek önmaguk is design-művészekké válhattak egy kreatív foglalkozás keretében. Október 1-én a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben Gönczi Ambrus vezetésével tettek virtuális sétát szüleik, nagy szüleik Ferencvárosában. 2014. október 8-án a Ludwig Múzeumot fedezték fel. Október 15-én a Capa Fotográfiai Központot és a Mai Manó házat nézték meg a programban résztvevő gyerekek, ahol Vágvölgyi István szakmai igazgatóhelyettes interaktív tárlatvezetésén megismerhették a fotó, mint kommunikációs eszköz szerepét a hétköznapokban, a kortárs vizuális művészetek fejlődési irányait. A Mai Manó Házban a fotótörténet összefüggéseibe nyertek betekintést. Október 17-én a Nemzeti Színházban volt a csapat. Flament Krisztina vezetésével a gyerekek benézhettek a kulisszák mögé. Megtekintették egy színházi darab – A minden egér szereti a sajtot - próbafolyamatát, bepillanthattak a színház működési rendjébe. Megtudhatták, hogy hányféle szakmai kompetencia szükséges a színházi szakmában. Megcsodálhatták a színház múzeumi anyagát, felfedezték a stúdiószínpad technikai adottságait. Végül a főigazgatói irodában beleülhettek Vidnyánszky Attila székébe. Október 22-én a Magyar Televízió Székházában az épületbejárás során a gyerekek megtekintették a stúdiókat, a vágószobákat, a jelmezraktárt. Beszélgethettek szerkesztőkkel, újságírókkal, vágókkal, öltöztetőkkel, technikusokkal, megismerhették a műsorgyártás folyamatát. Köszönjük a fogadó intézmények házigazdáinak, és a Budapesti Közlekedési Központnak a programhoz nyújtott segítséget. A projekt kiemelkedően sikeres volt, kiterjesztése, továbbgondolása határozottan indokolt. Az eseményről készült video megtekinthető a https://www.youtube.com/watch?v=IKPFa_M77sU&feature=youtu.be linkre kattintva.
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva