» KÖZÉRDEKŰ ADATOK   |   GALÉRIA   |   KAPCSOLAT   |   HÍREK   |   HÍRLEVÉL   |   
 
KEDVES LÁTOGATÓINK!
Összhangban a Kormány 431/2020. (IX. 18.) rendeletével, Intézményeinkben a száj- és az orr eltakarása kötelező.
 
   
 
 
 
 
 
 
     
  FMK - Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
FERENCVÁROS KÖZELEBBRŐL
Az Iparművészeti Múzeum
 
Újabb izgalmas sorozattal szeretnénk ezúttal közelebbről bemutatni Ferencváros építészeti emlékeit.

Szöveg: Gönczi Ambrus és Winkelmayer Zoltán
Fotók: Mészáros Gábor

A fotókat megtekinthetik a következő oldalon:
• FERENCVÁROS KÖZELEBBRŐL – AZ IPARMŰVÉSZETI MÚZEUM – FACEBOOK FOTÓALBUM

Az Iparművészeti Múzeum

A magyar országgyűlés még 1872-ben ötvenezer forintot különített el arra a célra, hogy tárgyakat vásároljanak egy hamarosan létesítendő honi „iparműmúzeum” számára. A szépen gyarapodó gyűjteményt először a Magyar Nemzeti Múzeum előcsarnokában, majd 1877-től 1896-ig az Andrássy úti régi Műcsarnokban helyezték el. Egyre égetőbbé vált azonban egy önálló épület létrehozása.

A múzeum és az iskola közös épületének tervezésére kiírt pályázatra 12 pályamű érkezett be, a bíráló bizottság az első díjat és a vele járó 1500 forintot Lechner Ödön-Pártos Gyula „Keletre magyar” jeligéjű pályaművének ítélte. Az építkezés 1893. október 9-én indult, az épület zárókövét 1896. október 25-én rakták le, az ünnepélyes megnyitóra pedig 1897. november 20-án került sor. A múzeum külső homlokzatának egyik leglátványosabb része a Zsolnay-gyárban készült épületkerámia. A múzeum a II. világháborús ostrom idején megsérült, sok éves rekonstrukciós munka után újjávarázsolt homlokzata 1956 nyarán, az állványok lebontása után vált ismét láthatóvá.

A forradalom alatt öt nagy és számos kisebb belövés érte, melynek következtében tetőzete súlyosan megsérült. Kupolájának cserépburkolata teljesen megsemmisült, vasszerkezete részben hasznavehetetlenné vált. Az üvegcsarnok teteje beomlott. Az épület helyreállítása ismét évekig tartott, és csak az 1960-as évek elejére fejeződött be. Ebben az időszakban született meg az az ötlet, hogy a Ferenc körút – Üllői út kereszteződését egy Oktogon-szerű térré építik át annak érdekében, hogy az Iparművészeti Múzeum építészeti szépségei még jobban érvényesülhessenek.

Ez a merész, korántsem elvetendő ötlet végül nem nyerte el az illetékes szervek tetszését. A 2000-es évek második évtizedére az épület egészének állapotromlása egy újabb felújítás megkezdéséhez vezetett. 2017-ben bezárt és remélhetően néhány éven belül egy új épületszárnnyal bővülve teljesen megújul.
 
 
 
» Vissza
 
 
 
 
 
FERENCVÁROSI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT ÉS INTÉZMÉNYEI
 
 
1096 Budapest, Haller utca 27.
Tel.: +36 (1) 216-1300, 476-3410
Fax: +36 (1) 218-7909
E-mail: info@fmkportal.hu
Web: www.fmkportal.hu
   
© FMK - Minden jog fenntartva